4.04.2010

Schets voor mijn past-poster

Karakteromschrijving van mijn analfabeet

Ze is single, 36 jaar en Nederlandse. Ze woont in een 1 kamer appartement in Breda en is werkeloos. Heeft geen rijbewijs.

Op de lagere school kon ze goed mee met de rest van de leerlingen, ze deed altijd goed haar best en had goede rapporten. Na de lagere school heeft ze de Havo gedaan, daarna is ze gaan reizen. Tijdens haar reis stortte het vliegtuig neer op een onbewoond eiland, ze was de enige overlevende. Jarenlang heeft ze daar geleefd van de omgeving om haar heen. Haar familie vond haar na 10 jaar zoeken eindelijk terug.
Ze was natuurlijk dolblij om weer terug te zijn in de beschaafde wereld. Maar op een onbewoond eiland was er niks te lezen. Wat blijkt nu, ze kan het ook niet meer.

Alles in deze wereld is gemaakt van letters, je komt nergens zonder lezen en schrijven. Natuurlijk schaamt ze zich ervoor en durft het aan niemand te laten merken. Haar ouders regelen een hoop voor haar, al haar financiële zaken e.d. eigenlijk alles waar tekst op staat.

Wat ze erg mist is een kopje thee drinken met een tijdschrift of een boek erbij. Ze doet wel net alsof ze een tijdschrift aan het lezen is, maar kijkt eigenlijk alleen naar de plaatjes. Ze ervaart de wereld heel anders, eigenlijk heeft niets echt een betekenis voor haar. Ze weet het verschil niet tussen een haatbrief of een liefdesbrief, tussen een triest bericht en een vrolijk bericht als er geen afbeeldingen bij staan.

Als ze ergens heen moet achtervolgt ze andere mensen in de hoop dat zij naar dezelfde bestemming gaan. Boodschappen doen is ook één van de opstakels waar ze tegenaan loopt, ze kan geen lijstjes maken en moet daarom alles onthouden. Ook in de winkel zelf is het erg moeilijk om bijvoorbeeld de juiste producten te vinden.

Nog in het kort iets over haar. Ze houdt van thee drinken met vrienden, mooie vintage spullen om haar heen, lekker buiten in de natuur wandelen, tijdschriften en mooie boeken, kunst en verzamelen van allerlei verschillende spullen.